Lekkage voorkomen

 

Lekkage is een veelvoorkomend probleem van woningen en bedrijfspanden. Het opsporen van een lekkage kan erg lastig zijn omdat de oorzaak op een heel andere plaats kan zitten dan waar de lekkage binnen zichtbaar is.  

Oorzaak lekkage

 

Water loopt altijd naar het laagste punt waar dan de lekkage zichtbaar wordt.   Een lek is ook lastig op te sporen omdat weersomstandigheden, slagregen en wind, een lekkage kunnen veroorzaken.  

 

Een lekkage kan behoorlijk schade veroorzaken aan dakbeschot en interieur.   Door kleine lekkages die meestal niet snel ontdekt worden ontstaan er schimmels en rottingsprocessen die veel schade aanrichten maar ook ongedierte aantrekken. Zoals ringwormen, houttorren, spinnen enz..  

 

Dit kan een ongezond binnenklimaat veroorzaken voor mens en huisdieren.  

 

Het is dus zaak om altijd alert te zijn op lekkages en vochtproblemen.  

 

Het voorkomen van lekkages is dus van groot belang.   Een plat dak. Voor platte daken is het zaak deze jaarlijks na de winter te inspecteren op scheuren en barstjes veroorzaakt door vorst.

 

Afhankelijk van het soort dakbedekking is reparatie meestal goed mogelijk.    

 

De dakgoot schoonmaken.

 

Overstromende dakgoten zijn een veelvoorkomend probleem. Muren worden nat en vocht slaat door naar binnen. Oorzaak hiervan is meestal dat de goot zelf of de afvoer verstopt is geraakt door geen preventief onderhoud. Omdat deze lekkage langzaam ontstaat kan er al veel schade zijn aangericht voordat het probleem wordt ontdekt.  

 

De kil

De kil is de knik in het dak waar twee dakdelen onder een hoek samenkomen. Hier zijn de dakpannen schuin afgezaagd waaronder zich een kilgoot bevind. Deze kilgoot is altijd gevoelig voor lekkage en dient een keer in de twee drie jaar geïnspecteerd te worden. Gelijktijdig kan het dak dan gecontroleerd worden op gescheurde of verschoven dakpannen.  

 

Het daklood

Daklood is aangebracht op plaatsen waar het dak aansluit op verticale muren. Het lood is ingemetseld in de voeg en in vorm van de dakpan aangebracht. Ook bij gemetselde schoorstenen is dit duidelijk zichtbaar. Deze loodlappen zorgen voor de afdichting tussen dakpannen en metselwerk. In de loop van de tijd zullen er kleine scheurtjes ontstaan tussen lood en metselwerk waardoor er lekkage ontstaat.  

 

Schoorsteen

Ook de schoorsteen is een veelvoorkomende oorzaak van lekkage. Zoals eerder genoemd kan het daklood rondom het metselwerk de oorzaak zijn. Maar ook het metselwerk zelf kan de oorzaak van lekkage zijn. Door vervuiling en aangroei van algen en mossen zijn de stenen en voegwerk niet meer waterdicht. Hiervoor is een professionele aanpak noodzakelijk.  

 

Lekkage in de winter. In de winter komt het nog al eens voor dat door bevriezing van vocht, dat in kleine scheurtjes in dakpannen zit, lekkages ontstaan. Ook bij sneeuwval kan er sneeuw onder een opgewaaide pan komen en voor problemen zorgen.  

 

In al deze gevallen is met preventief onderhoud veel schade te voorkomen. Met de bovengegeven informatie kunt u zelf al redelijk een globale inspectie zelf uitvoeren.  

 

Bel voor meer informatie Stef Cleaning Services 076 3030037  

Offerte Stef

 

Adres:  Pauvreweg 21

              4879NJ

              Etten Leur

www.stefcleaningservices.nl

mail@stefcleaningservices.nl

kvk. 53887387

 

Wij bieden ook onze diensten aan in België: Antwerpen, Brasschaat, Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek, Wuustwezel, Hoogstraten, Baarle-Hertog, Merksplas, Turnhout, Rijkevorsel,Brecht, Geel, Mol